PER JUUL CARLSEN ANBEFALER: FEM FILM DU SKAL SE I JULEN

Er du ved at være træt af at gense ‘The Holiday’, ‘Die Hard’ og ‘Alene Hjemme’ hver jul? Filmkritiker Per Juul Carlsen er aktuel med bogen Miraklet 1996-2006: Ti år der forandrede dansk film, og vi har bedt ham anbefale fem alternative film til julehyggen.

Breaking the Waves
Det kræver et velsmurt ordforråd at insistere på, at Lars von Trier har skabt en julefilm. Det er ikke lige hans stil. Men hvis han nogensinde er kommet tæt på, er det med ’Breaking the Waves’, der jo flirter med kristendommen. Stakkels Bess går grueligt meget igennem, men hun bevarer troen, og til sidst bimler juleklokkerne så smukt, som de nogensinde har gjort i en dansk film, for hende.

It’s All About Love
Ja, okay, det er ikke klassisk hygge, du finder i Thomas Vinterbergs storslåede drama ’It’s All About Love’. Faktisk er Jorden jo ved at gå under. Men Joaquin Phoenix og Claire Danes elsker hinanden højt, og til sidst flygter de sammen ud i den smukkeste sne, hvor de genfinder hinanden. Det handler jo om kærlighed …

Italiensk for begyndere
Lone Scherfig er en mester indenfor feelgood-film. Hun har en særlig evne til at udsætte sine figurer for de mest horrible udfordringer – og så, til sidst, samler hun dem op som små våde hundehvalpe fra rendestenen og varmer dem foran kaminilden. Det gjorde hun ikke mindst i ’Italiensk for begyndere’, hvor utallige menneske dør i den første halve time … men Scherfig trøster alle hjerter til sidst.

Adams æbler
Det er ikke fordi, der er mange juletræer eller snedækkede landskaber med i ’Adams æbler’, men på sin vis er grovflaben Anders Thomas Jensen jo lidt af en julemand. Han er i hvert fald i gavehumør, da Mads Mikkelsens præst, Ivan, får skudt en stor svulst ud af hjernen undervejs, hvorved han bliver helbredt, og nynazisten Adam får smeltet sit hjerte.

Den eneste ene
Julen er jo hjerternes tid, og der er ikke nogen filmgenre, der passer så godt til julen som den romantiske komedie. I den sammenhæng kommer man ikke uden om dansk films mest succesrige komedieromance nogensinde, ’Den eneste ene’. Den er lige præcis så fjollet og så kulørt, som man har brug for i decembermørket.”

Glædelig jul!

Indkøbskurv
Scroll to Top